Provincie ondersteunt belangrijkste schaatstochten

 15-02-2018

Provincie Overijssel ondersteunt de komende drie winters de belangrijkste schaatstochten in de Kop van Overijssel: Overijsselse Merentocht, Hollands Venetiëtocht en de Noordwesthoekrit. Ook de Eerste Marathon op Natuurijs van Haaksbergen krijgt provinciale steun. De vier betrokken organisaties ondertekenden daarvoor donderdag samen met gedeputeerde Eddy van Hijum een sponsor- en subsidiecontract.

Sponsoring Provincie Overijssel Van Hijum wees bij een bijeenkomst in Restaurant Geertien in Blokzijl op de grote waarde van de schaatssport voor de provincie. “Mensen aan het sporten en bewegen krijgen is een belangrijke doelstelling van de provincie. Wij focussen ons daarbij op buitensporten. Deze tochten zijn ook belangrijk voor het toerisme: mensen zien de wedstrijden in het decor van onze prachtige provincie” volgens Van Hijum, die de financiële steun bovendien beschouwt als waardering voor het vele vrijwilligerswerk.

De vier organisaties zijn opgetogen over de overeenkomst én de waardering van de provincie. Ook is het een stimulans voor de regionale schaatssport. Binnen de Overijsselse Merentocht werken bijvoorbeeld veertien ijsclubs samen. Net als achtduizend leden zouden ze de tocht graag voor het eerst op de kalender zien. Het plan voor de tocht ontstond in 1996, onder meer na de successen van Evert van Benthem.

De tocht met de langste historie is de Noordwesthoekrit. Sinds het ontstaan in 1942 stond de wedstrijd elf keer op het programma, de toertocht is twee keer vaker georganiseerd. De Hollands Venetiëtocht met start en finish in Giethoorn is in 1956 voor het eerst verreden. In totaal konden wedstrijdschaatsers tien keer de ijzers onderbinden, toerrijders deden dat dertien keer. Haaksbergen wordt de laatste decennia regelmatig als eerste een wedstrijd op natuurijs geschaatst.

De betrokken voorzitters en gedeputeerde Van Hijum ondertekenden donderdag de contracten onder toeziend oog van veel prominenten uit de regionale schaatswereld. Ook voormalig Commissaris van de Koningin Hendrikx en oud-burgemeester Van den Nieuwboer van de gemeente Brederwiede waren aanwezig. Voorzitter Roelof Groen van de Overijsselse Merentocht overhandigde Van Hijum donderdag ook een medaille van zijn evenement. “Dan hoeft u die niet meer te schaatsen…”, aldus Groen met een glimlach.


<